vrijdag 20 april 2012

Bedreigde verdachte moet toch naar Nederland

ANTWERPEN- De Nederlandse drugsverdachte die aanvankelijk niet door België mocht worden overgeleverd omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou zijn, zal nu toch worden overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten. 

Richard B. werd in februari in haven van Antwerpen gearresteerd naar aanleiding van de onderschepping van een partij van 1200 kg cocaïne. De megalading drugs zat verstopt in een containers met wasmiddelen. B. was volgens justitie verantwoordelijk voor inklaren van de container en bovendien zou hij de organisatie hebben voorzien van huurwagens en jammers, dat is apparatuur om politiezendertjes en afluisterapparatuur te verstoren.

De organisatie die achter het megatransport zat, houdt B. kennelijk verantwoordelijk voor het mislukking van de invoer van cocaïne, want kort na zijn aanhouding in Antwerpen ontving B. zeer expliciete doodsbedreigingen. Onbekenden lieten aan B. weten dat ze uitkeken naar de dag dat B. opnieuw in Nederland zou zijn, zodat ze samen in Zeeland "naar kreeft zouden kunnen gaan duiken."

Zowel de Nederlandse justitie als het Antwerpse gerecht openden een onderzoek naar de criminele organisatie, maar na de arrestaties in België en Nederland werd afgesproken dat Nederland het verdere onderzoek en de vervolging voor zijn rekening zou nemen. Het OM in Rotterdam, dat belast is met het zogenaamde VUITTON-onderzoek, vroeg daarom aan justitie in Antwerpen om Richard B. over te leveren. De raadkamer in Antwerpen oordeelde echter dat B. niet overgeleverd mocht worden, omdat zijn leven in Nederland in gevaar zou kunnen komen. De beschikking van de raadkamer wekte heel wat verwondering bij academici, advocaten en strafrechtspecialisten, omdat de beslissing van de Antwerpse rechter zou indruisen tegen de principes van het Europese aanhoudingsbevel en de afspraken die binnen Europa zijn gemaakt over het uitwisselen van verdachten.

Het OM in Antwerpen tekende beroep aan tegen de beslissing van de raadkamer, waardoor de overleveringskwestie verhuisde naar de kamer van inbeschuldigingstelling bij het hof van beroep in Antwerpen. De KI volgt de redenering van de raadkamer niet en heeft nu beslist dat verdachte Richard B. wel aan Nederland overgeleverd moet worden. Mr. Liliane Verjauw en Mr. Tim Smet, de raadslieden van Richard B., reageren teleurgesteld op het arrest van de KI. "B. kon voor deze feiten, die grotendeels in België zijn gepleegd, perfect vervolgd worden in België. Door B. over te leveren aan Nederland, brengt men zijn leven in gevaar. We begrijpen niet dat men dat risico zomaar wil nemen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Commentaar of kritiek is welkom, maar hou het beleefd. Scheldpartijen, beledigingen of bedreigende reacties worden verwijderd.